H παρούσα διαπολιτισμική μελέτη μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου της Μ. Βρετανίας αποσκοπεί στη διερεύνηση της εκτίμησης της ποιότητας ζωής και καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε άτομα με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (STI), και συγκεκριμένα στη σύγκριση μεταξύ ατόμων που έχουν διαγνωστεί με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, δηλαδή το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV/AIDS) και εκείνων με κονδυλώματα (GW) ή με έρπητα (GH) των γεννητικών οργάνων. Πραγματοποιήθηκαν διαπολιτισμικές συγκρίσεις κατά ζεύγη και χρησιμοποιήθηκαν δύο εξομοιωμένα δείγματα ασθενών από την Ελλάδα (n=43) και το Ηνωμένο Βασίλειο (n=43). Ως προς την εκτίμηση της ποιότητας ζωής χρησιμοποιήθηκαν: (α) WHOQOL-HIV BREF για ασθενείς με HIV/AIDS, και (β) WHOQOL-STI BREF, ένα νέο ερωτηματολόγιο προσαρμοσμένο ειδικά για ασθενείς με κονδυλώματα ή έρπητα των γεννητικών οργάνων. Η καταθλιπτική συμπτωματολογία εκτιμήθηκε με την Κλίμακα του Κέντρου Επιδημιολογικών Ερευνών για την Κατάθλιψη (CES-D). Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι και στις δύο χώρες, ένα υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης: 41,5% από το δείγμα στην Ελλάδα και 35,7% από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ποιότητας ζωής στη θεματική ενότητα του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα οι ασθενείς με κονδυλώματα ή έρπητα των γεννητικών οργάνων. Συγκεκριμένα, στο ελληνικό δείγμα ασθενών, χαμηλότερες τιμές παρουσιάζονται σε πέντε υποενότητες του περιβάλλοντος των ερωτηματολογίων WHOQOL–HIV/STI BREF και αναφέρονται στα εξής θέματα: (α) ασφάλεια από εξωτερικούς κινδύνους και αίσθημα ασφάλειας, (β) δυνατότητες και συμμετοχή σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ελεύθερος χρόνος, (γ) περιβάλλον κατοικίας, (δ) διαθεσιμότητα και ποιότητα υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, και (ε) μέσα μεταφοράς. Χαμηλές βαθμολογίες στις συγκεκριμένες παραμέτρους φαίνεται να σηματοδοτούν μη καλυπτόμενες ανάγκες του ελληνικού δείγματος ασθενών όσον αφορά στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και την έλλειψη σημαντικών πόρων που σχετίζονται με σημαντικές πτυχές του περιβάλλοντος και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή τους. Επίσης, η κατάθλιψη σχετίζεται αρνητικά με όλους τους τομείς της ποιότητας ζωής των WHOQOL–HIV/ STI BREF ερωτηματολογίων. Τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και μπορεί να αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο αντιμετώπισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων και ελλειμμάτων στην ποιότητα ζωής ασθενών με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Φαίνεται ότι είναι απαραίτητο ένα ολιστικής θεώρησης σύστημα υγείας με θεραπευτικές παρεμβάσεις ειδικά σχεδιασμένες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της σωματικής και ψυχικής υγείας του εν λόγω πληθυσμού.

Λέξεις ευρετηρίου: Ποιότητα ζωής, κατάθλιψη, WHOQOL-HIV BREF, WHOQOL-STI BREF, χρόνια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μ. Τζινιέρη-Κοκκώση, Ε. Τριανταφύλλου, N. Παπανικολάου, R. Baker, Χ. Αντωνίου, S.M. Skevington, Γ.Ν. Χριστοδούλου (σελίδα 209)

Πλήρες άρθρο σε pdf (Αγγλικά)